Tko su protestanti?

S obzirom da u našoj zemlji vlada prilično veliko neznanje o Reformaciji i da je kada kažem da smo protestantska crkva najčešće pitanje koje slijedi: ” A što je to?”- odlučio sam na ovo pitanje pokušati odgovoriti na što jednostavniji laički način.

Tko su protestanti?

Protestanti su pripadnici reformskog crkvenog pokreta koji je u 16. stoljeću započeo njemački redovnik i teolog Martin Luther. I mnogi prije njega su nastojali poduzeti slične reforme ali su njihovi pokušaji bili (čak i vrlo nasilno) spriječeni.

Martin Luther je čitao Sveto pismo koje bi trebalo imati najviši autoritet u Crkvi. No nasuprot tome, zaključio je da mnoge pojave i učenja u Crkvi nisu u skladu sa Svetim pismom. Predložio je niz reformi koje je trebalo provesti u Crkvi, no papa i crkveni vrh su ga grubo odbili. Rečeno mu je da se odrekne svojih stavova jer će inače biti isključen iz Crkve. Njegova savjest i uvjerenja mu to nisu dopustili i on je isključen iz Rimokatoličke crkve. Neki njemački knezovi priskočili su u njegovu zaštitu i tako je došlo do pokreta Reformacije koji se odvojio od Rimokatoličke crkve.

Pripadnici tog pokreta u početku su se nazivali jednostavno Evangelicima (sljedbenicima Evanđelja), a kasnije su nazvani protestantima jer su svjedočili svoju vjeru i prosvjedovali protiv zabranjivanja Reformacije. Pokret Reformacije se proširio i prevladao u mnogim zemljama Europe, a također proširio se i na druge kontinente.

Prije Reformacije ljudi su od svećenika novcem kupovali oproštenje grijeha. Isto tako, morali su ići k svećeniku i ispovijedati se, ili odrađivati razne pokore, da bi im on oprostio grijehe. Papa je zapravo bio samo još jedan moćni vlastodržac u Europi koji se je borio za svoj utjecaj. Praznovjerno su štovani kipovi i relikvije, te se molilo raznim svecima i slično.

Čitanje Svetog pisma Martinu Lutheru je promijenilo život. Zaključio je da je jedini pravi poglavar Crkve Isus Krist, a ne bilo koji čovjek. Isus Krist upravlja i djeluje u svojoj Crkvi kroz Duha Svetoga i Sveto pismo (koje je Božja riječ). Samo Bog može opraštati grijehe. Jedinorođeni Božji Sin Isus Krist svojom smrću na križu platio je kaznu za grijehe svakoga tko se pokaje i vjeruje u njega. Znači spasenje je besplatni Božji dar, iz čiste Božje ljubavi i milosti, koji primamo isključivo iskrenom vjerom, bez naših pokora i zasluga. Klanjati se treba jedino Bogu i njemu jedinome moliti, i to kao svom Ocu kojem imamo pristup zbog Isusa Krista. To je zapravo poruka Evanđelja.

Drugi najznačajniji teolog Reformacije bio je Jean Calvin. On je iz rodne Francuske bio protjeran u Švicarsku gdje je, u gradu Ženevi, najviše djelovao na Reformaciji. U tradiciji Martina Luthera i Jeana Calvina nastale su i dvije najveće protestantske crkve: Evangelička (Luteranska) crkva i Reformirana (Kalvinska) crkva. Ove crkve nisu međusobno povezane nekim centralističkim sustavom ili moćnim vrhovnim poglavarom već srodnim biblijskim učenjem i suradnjom. U njima se provode jednostavna organizacija, red i disciplina bazirani na Svetom pismu. Moć Crkve je jedino u tome da naviješta Evanđelje, a autoritet njezinih službenika u tome da propovijedaju Božju riječ.

Kao treću važnu granu reformacije, valja spomenuti i englesku reformaciju pod vodstvom nadbiskupa Thomasa Cranmera i drugih, u sklopu Crkve Engleske (odnosno Anglikanske crkve).

Reformacija je povezana i s mnogim drugim društvenim i političkim promjenama u Europi, te svekolikim napretkom. Tako je povezana i s razvojem školstva i opismenjavanjem. Narod je učio čitati da bi mogao čitati Sveto pismo, što do tada nije bilo slobodno za svakog čovjeka.

Naša crkva u Zagrebu djeluje protekle dvije godine, no u Hrvatskoj kontinuirano postoji (Protestantska reformirana crkvena općina Tordinci) već skoro 500 godina i dio je duhovne baštine ove zemlje.

2 misli o “Tko su protestanti?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s