Davidov grijeh 1. dio – Počinjenje

2 Sam 11, 1-15

Novi Zavjet je ispunjen pozivima na pokajanje. No davno prije nego što je Mesija došao na zemlju, Duh Sveti nadahnuo je Davida da napiše Psalam 51 kao model za molitvu pokajanja.

 Prije nego što se okrenemo tom važnom poglavlju u Starom Zavjetu, mi ćemo ponoviti nekoliko riječi o životu kralja Davida, čovjeka koji je napisao ovaj i većinu Psalama. David je bio najveći kralj u drevnom Izraelu, vođa koji je predsjedao zlatim dobom naroda Božjeg. Kao pjesnik, glazbenik i ratnik, bio je doista osoba koju možemo nazvati “renesansnim čovjekom”. Bio je čak i “čovjek po Božjem srcu” (usp. 1 Sam. 13, 14), upravo zbog njegove izvanredne predanosti Gospodinu.

 No unatoč svoj svojoj vjernosti, on je također zapamćen kao jedan od najvećih grešnika u povijesti. Današnji nam odlomak govori poznatu priču o Davidovu preljubu s Batšebom i ubojstvu njezina muža Urije. Mogli bismo reći da je sve počelo prilično “nevino”. David je šetao na krovu svoje palače (iako je trebao biti u borbi zajedno sa svojim postrojbama, 2 Sam. 11, 1) kad je vidio Batšebu kako se kupa (r. 2-3). Kralj je mogao okrenuti svoj pogled na drugu stranu, ali našao se kako zuri u ženu drugog čovjeka. Onda se raspitao i doznao da je to Batšeba, žena Urije Hetita, jednog od njegovih najvećih junaka i najvjernijih ljudi. (2 Sam. 23,39). Međutim, niti to, niti Batšebin bračni status nisu uspjeli zaustaviti naum koji se formirao u njegovu srcu. Ponesen svojom požudom, on je iskoristio svoje ovlasti da ju dovede u svoju palaču, te legao s njom, što je rezultiralo Batšebinom trudnoćom i Davidovim očinstvom (r. 4-5).

 Mi možda ne bismo išli tako daleko kao David, ali nije li ova epizoda dobra ilustracija što se događa kada god griješimo? Koliko često smo bili zaokupljeni i bavili se našim strastima, i tako dodavali još goriva na oganj zloće, kao što je učinio i David? Tako smo korak po korak spremni ići sve dalje i dalje, tonuti sve dublje i dublje… I kada pređemo tu određenu točku tada je vrlo lako zanemariti učinak koji će naše zlo imati na druge, ako sagriješimo protiv njih. S Davidom se dogodilo upravo to kada je pogazio povjerenje svog vjernog čovjeka, koji je upravo u tom trenutku bio u obrani njegova prijestolja (r. 6-7)!

 U nastojanju da prikrije svoju krivicu, David uskoro još dublje zapada u grijeh. On poziva Uriju u Jeruzalem, te ga požuruje da ide kući provesti noć sa ženom, nadajući se da bi ovaj mogao imati odnos s njom i povjerovati da je dijete njegovo. Ali, vjeran vojnik odbija otići kući i spava kraj vrata palače. David onda sljedećeg dana opija Uriju, ali ovaj opet nije htio otići kući. Konačno David zasniva plan kojim je Urija ubijen u borbi, a David uzima sebi Batšebu za ženu. On je sada učinio i preljub i ubojstvo s predumišljajem bez ikakvog kajanja, te odaje svaki izgled čovjeka čija je savjest “spržena”.

 Mada to ne mora značiti da ćemo biti krivi za ubojstvo, ali baš poput Davida, jednom kada počinimo nešto loše, lako ćemo doći u napast i da pokušamo ukloniti tragove, te tako potonemo još dublje (r. 8-26).

 Napredak u Davidovu grijehu otkriva nam “zadebljanje” u predjelu njegova srca (Jer usalilo se srce ovog naroda… Mt 13, 15; Dj 28, 27). I to otvrdnuće ga je učinilo nesposobnim da se vrati Gospodu bez intervencije Duha Svetog kroz Božju riječ:

 Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. (Iv 3, 5).

 Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Nema stvorenja njoj skrivena. Sve je, naprotiv, golo i razgoljeno očima Onoga komu nam je dati račun. (Heb 4, 12-13).

 Poput Davida, i mi moramo pokajati, kada je Gospodin “probije” naše srce (2 Sam. 12,1-15a), tako da možemo pokazati da smo doista njegovi.

 Po Božjoj milosti David se trgnuo iz duhovne letargije, te mu je omogućeno da uvidi istinu i prizna: Sagriješio sam protiv Gospoda!” (2 Sam 12, 13). Nakon toga nastaje jedno od najiskrenijih svjedočanstava pokajanja u Bibliji. U 51 Psalmu David izražava svoju tugu i očajničku želju za obnovom u Bogu:

 Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome,
po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!
Operi me svega od moje krivice,
od grijeha me mojeg očisti!

Bezakonje svoje priznajem,
grijeh je moj svagda preda mnom.
Tebi, samom tebi ja sam zgriješio
i učinio što je zlo pred tobom:
pravedan ćeš biti kad progovoriš,
bez prijekora kada presudiš…. (r 3-6)

 Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
Ne odbaci me od lica svojega
i svoga svetog duha ne uzmi od mene!

Vrati mi radost svoga spasenja
i učvrsti me duhom spremnim!
Učit ću bezakonike tvojim stazama,
i grešnici tebi će se obraćati.(r. 12-15)

 Bog je milostivo oprostio Davidu kada je priznao svoj grijeh, no to ne znači da njegov prijestup nije imao posljedice. No David obožavao Gospodina čak i nakon najteže posljedice kroz koju je morao proći (2 Sam 12, 15b-23), što pokazuje da je priznao krivnju i pravednost Božje presude. Gajiš li ti zaostalu gorčinu prema Gospodinu zbog posljedica od kojih patiš zbog svog grijeha? Obožavaj ga danas i time pokaži da priznaješ da je pravedan!

 David je bio veliki grešnik, ljudsko biće, kao što smo svi mi, sposoban da bude zaveden po pohotama svoga tijela. Ali on je doista bio i čovjek po Božjem srcu. Duboko ispod njegova otvrdnuća i grešnih želja on je ipak čeznuo za Božjom voljom i bio žalostan kad se suočio sa svojim neuspjehom. On je sagriješio i uvelike se pokajao.

Čovjek po Božjem srcu voli stvari koje i Bog voli i voli putove koje On propisuje. Iako može zastraniti i skrenuti s tih putova s vremena na vrijeme, on će se ipak vratiti, zahvaljujući Bogu koji neće dopustiti da on ostane u svome grijehu. Sva prava djeca Božja će biti pozvani natrag k njemu kada zalutaju. Da li se to dogodilo i tebi? Zahvalimo Bogu da je On taj koji traži svoju zalutalu janjad!

A kad je nađe, stavi je na ramena sav radostan pa došavši kući, sazove prijatelje i susjede i rekne im: ‘Radujte se sa mnom! Nađoh ovcu svoju izgubljenu.’” (Lk 15, 5-6)

.

Jasmin Koso, kolovoz 2012.

.

Bibliografija: liognier ministries

http://www.ligonier.org/learn/devotionals/sin-david/

http://www.ligonier.org/learn/devotionals/davids-great-sin/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s