Liturgijsko posuđe, predmeti i knjige koje koristimo

Vjernici se na bogoslužju okupljaju oko stola Gospodnjeg kako bi proslavili Euharistiju, odnosno primili duhovnu hranu. Stol Gospodnji zastupa Krista, on je simbol Krista, predstavlja Tijelo Kristovo, i mi Ga pozdravljamo time što se naklanjamo. Stol Gospodnji se prekriva svečanim prekrivačem ili stolnjakom (koji se na Veliki četvrtak skida u znak žalosti). Na stolu Gospodnjem nalazi se križ koji nam ukazuje na Kristovu žrtvu, najmanje dvije svijeće, te Sveto pismo – Kristova riječ. Na njemu se može nalaziti još i cvijeće.

communion_table

 Svijećnjak je nosač za svijeće koje gore za liturgijskih čina. Potrebno je da na stolu Gospodnjem gore makar dvije svijeće. Svijeće su simbol Božje nazočnosti, Krista koji kao Svjetlo istinsko osvjetljava našu tamu (dvije svijeće simboliziraju Kristovu ljudsku i božansku narav), Duha Svetoga koji nam rasvjetljava i tumači Sveto pismo (koje se također nalazi na stou Gospodnjem).

v173-s1

Tijekom Euharistijske službe koristi se:

Kalež je čaša koja se za vrijeme bogoslužja koristi za posvećenje vina. Dijelovi su mu čaška, čvor i podnožje. Kalež nas podsjeća na kalež koji je Krist koristio na Posljednjoj večeri prilikom ustanovljenja Euharistije, ali i na kalež muke koju je Krist za nas podnio, te njegovo srce iz kojeg je na križu potekla krv i voda. Plemenita kovina od koje je izrađen podsjeća nas na Kristovu neizmjernu ljubav prema nama.

01chalice

Plitica ili patena koja se stavlja na kalež je okrugao plitki tanjurić na kojega se stavlja kruh (hostija) koji se posvećuje i prikazuje Bogu. Simbolizira i drvo križa na kojem je Krist prikazao sebe sama za naše spasenje.

02paten

Vezano uz kalež i pliticu koristimo još i sljedeće predmete:

Korporal ( korpus = tijelo ) je četverouglast platneni, uštirkani rubac, na koji se polaže kalež i plitica s hostijom. Kad se razvije, ima devet dijelova, a dio okrenut prema službeniku obično je označen ušivenim križem. Podsjeća nas na platno kojim je Tijelo Kristovo bilo povijeno u grobu.

corporal

Purifikatorij ( čistilo, kaležnjak ) je platnen rupčić za otiranje kaleža

purificator

Pala je krut kvadratni rubac, pokrovac, koji se stavlja na kalež i može biti u odgovarajućim liturgijskim bojama.

pall

Ciborij (od cibus = hrana) je kalež s ovećom čaškom i poklopcem u kojem se čuvaju hostije već posvećene za svetu Pričest.

04cib

Vrčići ili ampulice su posudice za vino i vodu. Mogu biti izrađene od stakla ili kovine. Može se koristiti i bokal koji također služi za držanje vina koje se donosi kao dar i koje će biti posvećeno na bogoslužju, a i za druge svrhe.

09cruets

Ostali liturgijski predmeti koje koristimo:

Kadionica – služi za paljenje tamjana na žeravici kod svečanog bogoslužja koji nas treba podsjećati na riječi apostola Pavla iz Poslanice Efežanima 5, 2: “i hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodan miris.” (Levitski zakonik 2, 1-2 i dalje)

07censer

Procesijski križ je veliki križ kojeg se nosi ispred procesije na početku i na kraju bogoslužja (te eventualno kod čitanja Evanđelja). Prvo što kod promatranja križa vidimo jest da je on simbol patnje i boli. Zatim, križ je simbol pobjede nad svakim zlom, patnjom i grijehom, te simbol uskrsnuća. Križ je također i simbol slobode, ljubavi te u konačnici mira i pomirenja.

images

Stalak za obrednik na kojem se za vrijeme bogoslužja drži obrednik i nalazi se na stolu Gospodnjem. Obično je izrađen od drva ili metala, izrezbaren i ukrašen.

leggio

 Ambon ili štionik je povišeno mjesto (govornica) smješteno na spoju svetišta i broda crkve (bliže vjernicima) s kojega se naviješta i tumači riječ Božja. S ambona se navješćuju čitanja, pripjevni psalam i vazmeni hvalospjev; s njega se može držati i homilija, te sveopća ili vjernička molitva.

ambon

 Lektorile je pomičan stalak za čitanje poslanice u crkvi.

lectern

Pristupno zvonce vjernike upozorava na početak bogoslužja i pozornost. Mogu se koristiti i zvončići koji služe za upozoravanje vjernika na glavne dijelove bogoslužja.

bells-2

Klecalo je dio namještaja koji služi za klečanje svećeniku, kao i za klečanje biskupu pri pastirskom pohodu župi.

KLECALO[1]

Liturgijske knjige:

 Knjiga zajedničkih molitava” (The Book of Common Prayer BCP) jest naša službena liturgijska knjiga ili obrednik koji sadržava molitve i obrede kod pojedinih svetih čina.

lectionary1

Lekcionar sadrži svetopisamska čitanja za bogoslužje. U procesiji ga nosi lektor i postavlja na ambon.

lectionary

Evanđelistar ili Knjiga Evanđelja sadrži samo evanđeoska čitanja. U procesiji ga nosi nosi đakon i postavlja na stol Gospodnji. Evanđelistar se nosi visoko uzdignut između dviju svijeća u ulaznoj procesiji, te prije čitanja Evanđelja. Čitanje evanđelja na bogoslužju svojim dostojanstvom nadilazi druga čitanja. Prilikom čitanja Evanđelja crkva stoji. Prije čitanja čitač i narod uzvikuju ili pjevaju “Aleluja”. Tako pozdravljamo Krista koji nam dolazi u Evanđelju.

gospelbook

Priredio: vlč. Jasmin Koso

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s