Kakvo je naše reformirano i episkopalno nasljeđe?

crkva-tordinci-vandaProtestantska reformirana kršćanska crkva – Reformirana episkopalna crkva u Hrvatskoj: Tko smo i što vjerujemo?

.

Da bismo objasnili naše nasljeđe, odnosno tko smo i što vjerujemo, možemo parafrazirati jednog prezbiterijanskog pastora koji je, u nastojanju da objasni svoj vjerski identitet, rekao: “Ja sam, kao prvo kršćanin, kao drugo protestant, kao treće kalvinist, kao četvrto pedo-baptist i kao peto prezbiterijanac”. Mogli bi se u potpunosti složiti s prve četiri stavke i kao peto dodati: “Mi smo episkopalci-anglikanci.

Što to sve znači?

To znači da je naša crkva:

Biblijska i protestantska – utemeljena na Bibliji kao najvišem autoritetu, te povijesno, teološki i praktično pripada crkvama protestantske reformacije.

Njegujemo temeljne teološke naglaske protestantske reformacije sadržane u “pet sola” – samo Pismo, samo Krist, samo Milost, samo Vjera i samo Bogu Slava –

kojima, međutim, treba pristupiti komplementarno s ostalim biblijskim elementima kršćanske vjere poput: crkvenog jedinstva i zajedništva, bogoslužja i sakramenata, poštivanja pastoralnog autoriteta, povijesti, tradicije itd.

Katolička – privržena vjeri i praksi prisutnoj od rane Crkve do današnjih dana, zasnovanoj na ekumenskim Vjerovanjima, Saborima, crkvenim ocima i naučiteljima, drevnoj liturgiji, te episkopanoj sukcesiji.

Iz toga proizlazi i naša ekumenska otvorenost prema svima koji ispovijedaju ista povijesna Vjerovanja.

Evanđeoska i reformirana – bazirana na Trideset i devet članaka vjere i Heidelberškom katekizmu.

Naše učenje i nazori su u najvećoj mjeri zasnovani na teološkom pravcu koji su utemeljili reformator Jean Calvin, nadbiskup Thomas Cranmer i drugi.

Vjerujemo u nužnost naviještanja i osobnog upoznavanja Evanđelja kakvo je posvjedočeno u Svetom pismu, te potrebu osobnog pokajanja i vjere u Gospodina Isusa Krista kako bi pojedinac bio u miru s Bogom.

Sakramentalna i pedo-baptistička – krštenje i Gospodnja večera (Euharistija) imaju važnu duhovnu ulogu.

Sakrament krštenja, kao znak Saveza, pripada i djeci vjerujućih roditelja. Po krštenju Crkvi pripadaju i oni koji ne mogu (a možda nikada neće ni biti u stanju) posvjedočiti vjeru sami za sebe.

Krist je duhovno, ali sasvim realno i djelotvorno, prisutan u sakramentima koje je ustanovio.

Liturgijska i tradicionalna – naše bogoslužje je bazirano na povijesnom anglikanskom molitveniku “Knjiga zajedničkih molitava”.

Liturgija je dio katoličke vjere i pravilnog biblijskoga štovanja Boga – Lex orandi, lex credendi (pravilo molitve je i pravilo vjere).

No to ne znači da i slobodna molitva, koja je u skladu sa svjedočanstvom Biblije, nije također ugodna Bogu.

Episkopalno i parohijalno organizirana – pridržavamo se episkopata (Crkvu prevode biskupi) kao drevnog i poželjnog načina vođenja Crkve. No to nužno ne znači da Crkva ne može postojati i pod nekim drugim oblikom vođenja.

Evangelizacijski i misijski orijentirana – orijentirana na evangelizaciju i misiju, te stvaranje novih župa i misijskih postaja.

Razboritog i refleksivnog karaktera – cijenimo pobožnu razboritost, promišljanje vjere i obrazovanje, sve to združeno s vjernošću, poniznošću i ljubavlju.

Čuvamo se krajnosti poput liberalizma i fundamentalizma.

Progresivno-konzervativnog smo usmjerenja. Nastojimo biti vjerni temeljnim biblijskim vrijednostima i istinama u koje vjerujemo, no spremni smo pristati i na promjene su utemeljene na dobru i istini.

Zanima li vas i privlači ovakav pristup kršćanskoj vjeri? Budite slobodni javiti nam se na info@rechurchzg.eu. Nastojati ćemo odogovoriti na sva vaša pitanja.

.
.
.
priredio Jasmin Koso

bibliografija: http://www.patheos.com/blogs/jesuscreed/2015/03/23/what-is-anglicanism-j-i-packer-speaks/

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s