Novi predsjedavajući biskup Reformirane episkopalne crkve i biskup ordinarij Reformirane episkopalne crkve u Hrvatskoj i Srbiji

suttonNakon što je 24.11.2016. godine preminuo predsjedavajući biskup i biskup ordinarij za Hrvatsku i Srbiju, preuzvišeni Royal U. Grote novi predsjedvajući biskup Reformirane episkopalne Crkve bit će dosadašnji biskup koadjutor Srednjoameričke dijeceze REC-a preuzvišeni Ray Sutton. Biskup Sutton će također nastaviti voditi odbor za ekumenske odnose Anglikanske Crkve Sjeverne Amerike (ACNA).

audience-with-the-pope5_8264205053_o1

Nadbiskup Duncan s biskupom Suttonom pri susretu s Papom.

Biskup Sutton se u ime ACNA susreo s vodećim osobama kršćanskog svijeta.

Biskup Sutton je jedan od vodećih teologa Reformirane episkopalne Crkve a predaje na nekoliko značajnih teoloških učilišta biblijske znanosti i dogmatiku. Član je više ekumenskih teoloških komisija.Tako se zajedno s nadbiskupom Robertom Duncanom 2012. u ime Zajedništva ispovijedajućih anglikanaca (FCA) susreo s Papom Benediktom XVI. u Vatikanu. Tri godine kasnije zajedno s nadbiskupom ACNA preuzvišenim Foleyem Beachom susreo se s patrijarhom Kirilom u Moskvi što je rezultiralo vrlo dobrim ekumenskim odnosima kako u Europi tako i u SAD.

milicsutton

Biskup Sutton i biskup Milić.

Na sastanku s biskupom Jasminom Milićem Ray Sutton je 8.12.2016. godine preuzeo dužnost biskupa ordinarija Protestantske reformirane kršćanske crkve za Hrvatsku i Srbiju te kancelara Protestantskog teološkog učilišta “Mihael Starin” u Osijeku čime ovo učilište dobiva na značaju kako u reformiranom tako i u anglikanskom svijetu. Biskup Jasmin Milić ostaje biskup sufragan za Hrvatsku i Srbiju.

Biskup Sutton je oženjen sa Susan Jean Schaerdel s kojom ima sedmero djece. Biskup Roy i Susan imaju troje unučadi.

Doktorirao (PhD) je na Sveučilištu u Oxfordu 1998. godine  a objavio je značajan broj knjiga i radova na temu sakramentalne i liturgijske teologije.  Za biskupa je zaređen 1999. godine te stoluje u Dallasu gdje je i rektor konkatedrale Church of the Holy Communion.

.

Izvor: IPA

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s