Crkva Engleske nas priznala kao crkvu s valjanim svetim redom!

Crkva Engleske priznala Anglikansku crkvu Sjeverne Amerike, Reformiranu episkopalnu crkvu, a time i našu Protestantsku reformiranu kršćansku crkvu, kao crkve s valjnim svetim redom koje u potpunosti pripadaju episkopalnoj tradiciji

 

justin-welby-and-john-sentamu-001_0Na sastanku Komisije za vjeru i svete redove 10.2.2017. nadbiskupi Justin Welby (Canterbury) i John Sentamu (York) na temelju mjera priznavanja redova iz 1967. godine odlučili su u potpunosti priznati Anglikansku crkvu Sjeverne Amerike (ACNA) kao crkvu s valjanim svetim redom.

Ovime je potvrđeno da je ACNA crkva koja u potpunosti pripada episkopalnoj tradiciji i da su svećenici ispravno zaređeni. Crkva Engleske je već ranije priznala redove Rimokatoličkoj crkvi, Reformirano-evangeličkoj Anglikanskoj crkvi Južne Afrike, te Slobodnoj crkvi Engleske. Ipak, priznanje redova ne znači i jedinstvo unutar crkvene strukture već označava valjanost apostolske sukcesije koju određene episkopalne crkve posjeduju.

Ovo priznanje je od velike važnosti za Hrvatsku jer je ovom odlukom Canterbury neizravno priznao i Protestantsku reformiranu kršćansku crkvu (REC/PRKC) koja je u punom zajedništvu s ACNA.

.

Izvor: ipaprkc.org

Oglasi

Jedna misao o “Crkva Engleske nas priznala kao crkvu s valjanim svetim redom!

  1. Želim Vam svako dobro!! Naime,nalazim se u prelazu iz Katolićke(rimokatolićke) u Reformiranu Kršćansku Crkvu!!
    Međutim,dobro sam upoznat sa nekim činjenicama!! Primjer: Rimokatolićka Crkva se počela tj. već dugo vremena se više brine o materijalnom,nego duhovnom,i zato sam donio odluku prelaska iz RKT u Reformiranu Crkvu!! Najviše se slažem,sa teološkog gledišta sa Kalvinom,ali Engleska Crkva se odvojila od Vatikana zbog nećega što ja nikako nemogu prihvatiti!!
    Engleski kralj Henrik VIII kada god se zaljubio u neku ženu,onda je izmislio kako je njegova supruga veleizdajnik,i osudio bi je na smrt,samo zato kako bi se mogao ponovo vjenćati!! Papa mu više nije dao odobrenje,zato se Henrik VIII odvojio od Vatikana,proglasio Englesku Crkvu,a sebe za poglavara!!
    Mislim kako mogu kulturno izneti svoj stav,a i povjesne činjenice!!!!
    Želim Vam Božji blagoslov!!!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s