O manipuliranju osobnim Bogom

Lijepo je vjerovati u osobnog Bog s kojim možemo imati i osobni odnos. Takvo vjerovanje nosi mnoge prednosti u odnosu na vjerovanje u potpuno nedokučivog, nepoznatog i neosobnog „Boga“.

„Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima
jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga.“  – progovara nam Isus kroz Evanđelje po Ivanu. (Ivan 15. 15.)

No vjerovanje u osobnog Boga nosi i određene mane ili potencijalne manipulacije. Takvog osobnog Boga je suviše lako svesti na naše vlastite subjektivnosti i ograničenja, te učiniti instrumentom naših predrasuda, mana, pa čak i mržnje. Odnosno, izjednačiti ga s našim osobinama sklonostima i mišljenjem. I to se nažalost stalno događa, a povijest nam svjedoči o tome.

U vjerničkim krugovima se često događa da jedni drugima žele nametnuti svoje stavove, poglede i volju, pripisavši ih samome Bogu. Tada može doći do sukoba s drugim koji svoje stavove i poglede također opravdava pripisujući ih samom Bogu ili njegovoj volji.

Počesto vjernici jedni drugima žele nametnuti vlastitu osuđivačku i prijeteću sliku o Bogu, ili, s druge strane, Boga shvaćaju suviše olako.

Vjernici mogu manipulirati i samim sobom. Oni s manjkom samopouzdanja i negativnom slikom o sebi, Bogu mogu pripisati svoje loše ili nezdrave osjećaje i stavove o sebi samom, dok oni s većim samopouzdanjem Bogu pripisuju odobravanje vlastitih odluka i postupaka.

Pri tome nam često ni Sveto pismo nije od velike pomoći jer uvijek možemo pronaći retke koji podupiru naše unaprijed stvorene stavove. To osobito dolazi do izražaja u međusobnim besplodnim raspravama.

Stoga treba biti vrlo oprezan pri govoru o Božjoj volji i željama, da ne bismo privatizirali  i instrumentalizirali Boga. Dobro je imati na um da nam Bog uvijek ostaje u najvećoj mjeri nepoznat, skriven i nedokučiv.

U Pavlovoj Poslanici Rimljanima stoji: : „O dubino bogatstva, i mudrosti, i spoznanja Božjega! Kako li su nedokučivi sudovi i neistraživi putovi njegovi! Doista, tko spozna misao Gospodnju, tko li mu bi savjetnikom? Ili: tko ga darom preteče da bi mu se uzvratiti moralo?“ (Rimljanima 11, 33-35)

„’er misli vaše nisu moje misli i púti moji nisu vaši púti’, riječ je Jahvina. ‘Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.’“ – poručuje nam Gospod kroz Knjigu Izaijinu. (Izaija 55, 8-9)

Ne smijemo dozvoliti da nas drugi manipuliraju. Ne trebamo se besplodno prepirati, a ni svoje namisli i osjećaje nužno i olako pripisivati Bogu. Možemo živjeti slobodni od svega toga. Odgovorno donositi odluke o vlastitom životu.

S druge strane, to ne znači da odbacujemo Božju Objavu, sigurnost i nadu, ili upadamo u svojevrsni nihilizam. Bog nam u Svetom pismu kroz osobu Isusa Krista i dovoljno jasnih i nedvosmislenih navoda progovara o tome kakav je, te što je važno da o njemu vjerujemo i imamo na umu.

„Tražite Jahvu dok se može naći, zovite ga dok je  blizu! Nek’ bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek’ se vrati Gospodu, koji će mu se smilovati, k Bogu našem jer je velikodušan u praštanju.“ (Izaija 55, 6-7)

„Da, to je volja Oca mojega da tko god vidi Sina i vjeruje u njega, ima život vječni i ja da ga uskrisim u posljednji dan.“ (Ivan 6, 40)

Istovremeno, sastavni i prihvatljivi dio vjere (pa i Objave) su i određena osobna iskustva i doživljaj Boga. Bog kakvog vidimo je u izvjesnoj mjeri neumitno “obojan” i našom osobnošću i okolnostima.

Više o Božjoj volji možemo pročitati OVDJE.

.

Jasmin Koso, svibanj 2017.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s