Sudjelovali smo na komemoraciji povodom Međunarodnog dana sjećanja na Romske žrtve porajmosa/holokausta

Danas smo povodom Međunarodnog dana sjećanja na Romske žrtve porajmosa/holokausta sudjelovali na komemoraciji na Romskom groblju Uštica, te odali počast romskim žrtvama.

Genocid nad Romima (kao i nad pripadnicima Srpskog, Židovskog i drugih naroda) je na području zločinačke tvorevine tzv. NDH bio osobito okrutan, sustavan i temeljit. Tako je na područjima pod ustaškom vlašću (Hrvatska, BiH i dio Srbije) romska populacija je desetkovana ili gotovo potpuno uništena.

Na području Jasenovca je, prema imenom i prezimenom utvrđenom broju žrtava, od strane zločinačkog ustaškog režima na najokrutnije načine ubijeno preko 16 000 romskih žena, djece i muškaraca. U slučaju Roma, ustaše nisu vodile evidenciju o broju dovedenih ljudi, već samo o broju dovezenih vagona, a mnogi dokumenti su i uništeni. Stoga se pretpostavlja se da je broj ubijenih i mnogo veći.

Na lokalitetu Uštica su, nakon što su svi srpski stanovnici ubijeni ili odvedeni u druge logore, masovno ubijani Romi. Na ovom lokalitetu pronađena je 21 masovna grobnica.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s