O nama

Mi smo tradicionalna crkva (protestanske) reformacije

Crkva Krista Otkupitelja je misijska crkvena općina (župa) Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj (PRKC). PRKC se povijesno i teološki ubraja među crkve (protestantske) reformacije. Naša najstarija crkvena općina u Tordincima kontinuirano djeluje kao zajednica vjernika još od 16. stoljeća.

Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH je također i u punom zajedništvu s Reformiranom episkopalnom crkvom (REC), te se iz tog razloga koristi i dodatnim nazivom – Reformirana episkopalna crkva u Hrvatskoj. Reformirana episkopalna crkva ima sjedište u SAD-u, a povijesno i teološki spada među crkve engleske (anglikanske) reformacije.

Zato naša crkva njeguje povijesni episkopat kao drevni i poželjni način vođenja Crkve, a Gospodina štuje u skladu s anglikanskim obrednikom Knjigom zajedničkih molitava (The Book of Common Prayer) . Osim toga, Knjiga zajedničkih molitava već otprije je poslužila i kao osnova za starije protestantske liturgije na ovim prostorima.

Ispovijedamo ekumenska Vjerovanja Crkve: ApostolskoNicejsko-CarigradskoAtanazijevo i Kalcedonsko. Također, kao crkva reformacije koja slijedi reformiranu tradiciju utemeljenu od strane reformatora Jeana Calvina, kao i tradiciju engleske reformacije započetu od strane nadbiskupa Thomasa Cranmera, službeno prihvaćamo i načela vjerovanja iskazana u Heidelberškom katekizmu i Trideset i devet članaka vjere.

Stoga ovo naše informativno-teološko glasilo zastupa gledišta klasičnog liturgijskog protestantizma, sa specifičnostima umjerenije engleske (anglikanske) reformacije. To znači da izabiremo srednji put (via media) između rimokatoličanstva (posebno onog agresivnijeg i isključivog krila) i raznih radikalnijih “derivata” protestantizma. Također, klonimo se hereza liberalizma, kao i krutosti fundamentalizma.

Nastojimo se držati standarda vjernosti, stručnosti i razboritosti. Naša gledišta su ponajprije evanđeoska, zatim katolička i reformacijska, te progresivno-konzervativna; jer i sam “Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke” (Hebrejima 13, 8), a opet, On donosi obnovu, razvoj, napredak i nadu ljudima.

Glavni urednik glasila je pastor Jasmin Koso. Više o nama možete saznati na rechurchzg.eu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s